“Odbrana Mostara od COVID 19 postala je zajednička“

Uncategorized

“Odbrana Mostara od COVID 19 postala je zajednička“

Na press-konferenciji Kriznog štaba Civilne zaštite HNK  V.D. Direktor Doma zdravlja Stari grad Edin dr.Kapetanović pohvalio je angažman uposlenika svih domova u gradu, kao i saradnju ustanova, medicinskih radnika, ali i domova sa svim ostalim institucijama i štabovima.

“Odbrana Mostara od COVID 19 postala je zajednička. Preustroj koji smo imali bio je efikasan. Imamo relativno povoljne ishode od 43 do sada testiranih u Domu zdravlja Stari grad Mostar 4 su pozitvna“ naveo je doktor Kapetanović.

Tokom posljednja 24 sata na području HNK evidentirano je još 20 oboljelih, devet na području Čapljine, sedam na području Čitluka, tri na području Mostara te jedno u općini Jablanica. Time su ukupno u HNK koronavirusom zaražene 123 osobe. Na kisiku je devet pacijenata, dok ukupno njih pet diše uz pomoć respiratora. Među njima su i pacijenti i iz Zapadno-Hercegovačkog i Livanjskog kantona.

Dosad su, također, izdana 1.942 rješenja o samoizolaciji, dok je tokom posljednjih 24 sata zabilježen jedan slučaj kršenja.

Doktor Siniša Skočibušić istakao je da je prevencija ustvari ključ usporavanja pandemije. Maska, rukavice, pranje ruku u trajanju od 20 sekundi i propisana udaljenost od drugih, ključ su za izbjegavanje zaraze.

“Nažalost, svjedoci smo i bespotrebnih gužvi i okupljanja. Trudimo se i nastojimo učiniti ono što je najbolje za pacijente. Bolest ima nepredvidiv tok i to nam otežava rad. Restriktivne mjere važne su i za konačan ishod u slučajevima zaraze. Pretpostavka je da će 78 posto zaraženih preboljeti COVID-19 bez simptoma, ali se zbog ostalih moramo pridržavati mjera”, rekao je Skočibušić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *