(IZIS)-(elektronski sanitarni upitnik)

Uncategorized
Provjera epidemiološkog statusa pacijenata putem IZIS – a

30.03.2020. 13:57h

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K je, u cilju dodatne zaštite zdravstvenih radnika, zaštite osobnih podataka osiguranika  i suzbijanja širenja zaraze COVID-2019, osigurao novu funkcionalnost u Integriranom zdravstvenom informacijskom sustavu (IZIS). Riječ je elektroničkom vođenju (elektronski sanitarni upitnik) i provjeri epidemiološkog statusa svih pacijenata s kojima zdravstveni radnici dolaze u kontakt. 

Pored olakšanog vođenja epidemiološkog statusa pacijenta obiteljskim/izabranim liječnicima i higijensko-epidemiološkim službama u zdravstvenim ustanovama ova funkcionalnost  značajan je iskorak u zaštiti osobnih podataka pacijenata jer se  smanjuje broj osoba uključenih u njihovo administriranje i iz procesa unosa podataka isključuje se nemedicinsko osoblje.

Nakon što obiteljski/izabrani  liječnik ispuni elektronski sanitarni upitnik za pacijenta temeljem koji nadležni sanitarni inspektor izdaje rješenje o samoizolaciji, informacija o određenoj samoizolaciji biti će dostupna kod svakog sljedećeg posjeta liječniku. Također, ova informacija biti će dostupna i svim drugim sudionicima  zdravstvenog sustava koji imaju izravan kontakt s pacijentima.

Djelatnici higijensko-epidemiološke službe (HES) imaju poseban izbornik za pregled sanitarnih upitnika. Njima su, u tabelarnom prikazu, prikazani pacijenti koji u odabranom razdoblju imaju ispunjen sanitarni upitnik, zajedno sa svim podacima iz upitnika. 

Na ovaj način Zavod je domovima zdravlja koji imaju veći broj ambulanti se omogućuje funkcionalnost putem koje na jednom mjestu ispisuju upitnike i prosljeđuju dalje prema propisanim procedurama.

U cilju zajedničkog djelovanja na prevenciji i suzbijanju širenja koronavirusa Zavod apelira na obiteljske/izabrane liječnike da vrše elektronsku evidenciju saniranih upitnika kako bi, zajedničkim djelovanjem zaštitili sebe i sve druge sudionike zdravstvenog sustava koji su svakodnevno u izravnom kontaktu s pacijentima. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *